شنبه, 08 اردیبهشت,1403
آدرس ایمیل
info[@t]beh-zone.ir

تاثیرکم آبی بر ستون فقرات و کمر


تاثیرکم آبی بر ستون فقرات و کمر

حدود 60 درصد از وزن بدن انسان را آب تشکیل می دهد. یکی از نتایج دهیدراسیون بدن، کم آبی دیسک است که سبب شکل گیری برجستگی در دیسک می گردد. کم آبی دیسک در گردن و کمر شکل می گیرد و با نشانه هایی نظیر احساس ضعف در بخش های تحتانی و درد همراه است. 

یکی از اختلال های رایج در بدن کم آبی دیسک است.

وقتی صحبت از کم آبی بدن می‌شود احساس تشنگی، خستگی و یا حتی سردرد به ذهن ما خطور می‌کند. اما جالب است بدانید که بسیاری از کمر درد‌ها و مشکلات ستون فقرات به دلیل کم آبی بدن رخ می‌دهند. دیسک ها و ستون فقرات، مقداری آب در خود نگهداری می‌کنند و کمبود آب بر روند حرکت آن‌ها و سلامتی بدن شما تأثیر می گذارد. بسیاری از بیمارانی که به دلیل مشکلات ستون فقرات به پزشک مراجعه می‌کنند، با این مشکل که دیسک بین مهره‌ای شان دچار کم آبی شده است، مواجه می‌شوند. در این مقاله می‌خواهیم به کم آبی دیسک گردن و کمر بپردازیم و در نهایت بررسی کنیم که خشک شدن ستون فقرات به چه علت‌هایی اتفاق می‌افتد، چگونه می‌توان از آن پیشگیری کرد؟

 

خشک شدن دیسک چیست و چگونه درمان می شود؟ 

تحلیل کم آبی دیسک کمر و گردن :

یکی از اختلال های رایج در بدن، کم آب شدن دیسک است که به موجب کم آبی بافت به وجود می آید. دیسک های بین مهره ای در ستون فقرات و گردن متشکل از دو قسمت اصلی هستند. بخش اول هسته مرکزی است که با عنوان نوکلئوس پالیوزس شناخته می شود.

 

هسته مرکزی، ماده ژلاتینی است. حدود 70 الی 90 درصد از هسته مرکزی را آب فراگرفته است. به موجب عدم قرینگی حلقه فیبری، نوکلئوس نسبت به کل دیسک مقداری عقب تر قرار دارد. 

 

بخش دوم، حلقه فیبری در اطراف دیسک است که آنولوس فیبروزوس نام دارد. در حلقه فیبری دور دیسک، رشته های هر حلقه به صورت شعاعی سبب قطع حلقه دیگر می شوند. سپس رشته های حلقه ای دیگر، حلقه های منقطع را به هم می چسبانند. 

با پاره شدن لایه فیبری تحت عنوان آنولوس فیبروزوس، دیسک کمر و دیسک گردن شکل می گیرد. 

 

دیسک های گردن به مراتب نسبت به دیسک های کمر از ضخامت کمتری برخوردار هستند. علت این افزایش ضخامت در دیسک کمری، به تحمیل فشار ناشی از وزن بدن باز می گردد. 

حدود 20 درصد از آب موجود در دیسک به موجب کارکرد طولانی مدت در حین نشستن، از بین می رود. در واقع با 6 ساعت در حالت ایستاده و نشسته قرار گرفتن، ار ارتفاع آب دیسک کاسته می شود. سپس با استراحت شبانگاهی، آب مورد نیاز جایگزین می شود. 

 

ورزش برای کم آبی دیسک کمر, نشانه های کم آبی دیسک, کم آبی دیسک

کم آبی دیسک در مهره های گردن و کمر شکل می گیرد.

 

عوامل دخیل در کم آبی دیسک کمر و گردن: 

زمانی که بدن با کم آبی مواجه می شود، عارضه دهیدراسیون شکل می گیرد. در این شرایط تخلیه انرژی صورت می گیرد و بدن از آب مورد نیاز برای انجام امور روزانه تهی می گردد.

نیاز روزانه بدن به آب تحت تأثیر عوامل مختلفی اعم از ورزش، محل زندگی، بیماری و بارداری قرار دارد.

 

به طور مثال فردی که در یک محیط با آب و هوای گرم زندگی می کند، نسبت به فردی که در یک مکان با آب و هوای معتدل سکونت دارد، بیشتر دچار تعریق می گردد. بنابراین، وی ملزم است تا برای تأمین مایعات از دست رفته، آب بیشتری بنوشد. 

 

شکل گسترده ای از مشکلات ستون فقرات و کمر درد ها از کم آبی در بدن نشأت می گیرند. ستون فقرات در راستای کارکرد، به میزان مشخصی نیازمند آب است. کمبود آب سبب اختلال در روند حرکت ستون فقرات می گردد. 

میزان آب موجود در دیسک نخاعی با انجام فعالیت هایی نظیر دویدن، پرش ناگهانی و خمیدگی مکرر دستخوش تغییر قرار می گیرد. 

 

کهولت سن:

یکی از عوامل دخیل در کم آبی دیسک، کهولت سن است. کهولت سن پدیده ای است که به موجب فرسایش به وجود می آید. در اصطلاح پزشکی فرسایش ناشی از پیری، دژنراسیون نام دارد. در طی افزایش سن، دیسک های بین مهره ای و ستون فقرات در معرض کم آبی قرار می گیرند. در طی این روند، سطح دیسک نازک می گردد و زمینه برای تخریب دیسک یا دژنراسیون به وجود می آید.

  

با خشک شدن دیسک، پارگی های کوچکی در لایه بیرونی سخت دیسک به وجود می آید. با شکل گیری پارگی، ژل غلیظ موجود در دیسک به سمت لایه های بیرونی حرکت می کند. در نتیجه عارضه دیسک شکسته و سیاتیک شکل می گیرد. 

دیسک برجسته به ریشه های عصبی فشار وارد می کند و سبب بروز ضعف و درد در نواحی مختلف بدن می گردد. 

 

بهتر است بدانید با خشک شدن دیسک ستون فقرات گردن، عارضه دیسک گردن به وجود می آید. علاوه بر این، با کاهش میزان آب موجود در دیسک کمر، عارضه دیسک کمر به وجود می آید که اغلب با درد و احساس سفتی همراه است. 

کم آب شدن دیسک کمر, کم آبی دیسک کمر و گردن, راههای درمان کم آبی دیسک کمر

کهولت سن از عوامل شکل گیری کم آبی دیسک است.

 

کاهش وزن :

کاهش وزن به روش اصولی به صورت پیروی از رژیم غذایی مناسب صورت می گیرد. اکثر کاهش وزن های ناگهانی از اصول مشخصی پیروی نمی کنند. لذا میزان چشمگیری از آب بدن کاهش پیدا می کند و با از دست رفتن مایعات، کم آبی دیسک شکل می گیرد. 

 

در ادامه عوامل دخیل در کم آبی دیسک را ذکر می کنیم:

• اعمال فشار فراوان به ستون فقرات

• بلند کردن اجسام سنگین 

• تداخل ضربه در سانحه تصادف

• آسیب دیدگی ورزشی

 

نشانه های کم آبی دیسک کمر و گردن :

نخستین نشانه کم آبی در دیسک ستون فقرات، بروز احساس درد و سفتی در ستون فقرات است. نشانه های کم آبی دیسک گردن با دیسک کمر، متمایز هستند. 

در صورتی که کم آبی در ناحیه دیسک گردن شکل بگیرد، فرد از احساس درد در دست، بازو و شانه رنج می برد. 

 

در ادامه برخی از نشانه های کم آبی دیسک را بیان می کنیم:

• احساس درد 

• احساس ضعف در بخش های تحتانی

• بی حسی در پاها

• احساس خشکی 

• محدودیت حرکات ستون فقرات 

 

عوارض ناشی از عدم درمان کم آبی دیسک: 

• درد شدید کمر یا گردن

• تورم

• پارگی دیسک 

• ساییدگی

• شکل گیری تغییرات دجنراتیو 

• عدم توانایی انتشار نیرو های ناشی از فشار فعالیت و وزن بدن 

دهیدراته شدن دیسک کمر, علت کم شدن اب نخاع, علت کم آبی دیسک گردن

بی حسی در پاها از نشانه های کم آبی دیسک است.

 

روش های تشخیص کم آبی دیسک:

نخستین اقدام متخصص ها در راستای تشخیص کم آبی دیسک، شرح حال بیمار است. در واقع پزشک از بیمار درباره محل بروز درد، حوادث احتمالی، نشانه های درد و زمان بروز درد سؤال می پرسد. 

 

سپس به معاینه محل عارضه می پردازد. در روند معاینه، پزشک معالج از بیمار خواستار انجام برخی حرکات می شود. هدف متخصص از انجام حرکات، آگاهی از دیسک هایی است که تحت تأثیر منفی قرار گرفته اند. 

زین پس به منظور مشاهده دقیق دیسک های گردن و ستون فقرات، انجام آزمایش های عکس برداری را توصیه می کند. 

 

رادیوگرافی:

ساده ترین شیوه تشخیصی برای کم آبی و اختلالات دیسک کمر به وسیله رادیو گرافی صورت می گیرد. 

آزمایش های انجام شده حاکی از آن دارد که نتیجه آزمایش رادیو گرافی در 46% از افرادی که فاقد علائم عصبی بودند، نشانه های غیر طبیعی را نشان داد.  

بدین ترتیب در رادیو گرافی احتمال خطا وجود دارد. هنگامی که درمان اولیه کم آبی دیسک پاسخگو نبود، رادیوگرافی توصیه می شود. 

 

MRI:

عنوان دقیق ترین شیوه تصویر برداری از ستون فقرات به MRI اختصاص دارد. در عکس برداری MRI یا سی تی اسکن قابلیت شناسایی دیسک های دژنره، مشاهده تمام ستون فقرات و تومور های داخل نخاعی فراهم می شود. 

علت کم شدن اب نخاع, علت کم آبی دیسک گردن, ورزش برای کم آبی دیسک کمر

رادیو گرافی ساده ترین راه تشخیص کم آبی در دیسک است.

 

پیشگیری از کم آبی دیسک:

با اینکه خشک شدن ستون فقرات گردنی یا کمری یک قسمت طبیعی از روند پیری و افزایش سن است، اما با رعایت مواردی می‌توانید از این مشکل پیشگیری کنید. بعضی از این اقدامات پیشگیری کننده عبارتند از:

• بدن شما باید آب کافی در طول روز دریافت کند: عدم مصرف آب کافی باعث می‌شود که بدن عملکرد کمتری داشته باشد و نتواند مایع بین دیسک‌ها را در خود نگه دارد.

• سیگار نکشید: استعمال سیگار می‌تواند به طور مستقیم بر روی دیسک کمر تاثیر بگذارد و سرعت تحلیل رفتن دیسک را افزایش دهد.

• وزن سالم داشته باشید: اضافه وزن یا چاقی فشار مضاعفی به کمر و ستون فقرات وارد می‌کند که می‌تواند باعث خشک شدن و فرسودگی دیسک‌های بین مهره ای شود.

• به طور منظم ورزش کنید: انجام دادن تمرینات ورزشی به طور منظم، می‌توانند استخوان ها و عضلات را تقویت کنند. برای انجام دادن تمرینات ورزشی مناسب، بهتر است از پزشک خود یا از یک متخصص فیزیوتراپی کمک بگیرید.

 

درمان کم آبی دیسک :

در راستای درمان کم آبی دیسک، به موجب تحلیل در عضلات مهم ستون فقرات که سبب اختلال در کارکرد و کهنه شدن درد می گردد، استراحت مطلق امری ناشایست تلقی می شود. اکثر متخصصان مربوطه مدت زمان استراحت مطلق برای درمان کم آبی دیسک را به 2 الی 3 روز محدود می کنند. در دوره استراحت دارو های مسکن و ضد التهاب توسط بیمار مصرف می گردد. 

 

اولین اقدام درمانی برای کم آبی دیسک، اصلاح الگوهای حرکتی به کمر و گردن است.

در خصوص دیسک کمر توصیه می شود بیمار از قرار گیری در یک موقعیت به مدت طولانی پرهیز کند. در واقع قرار گیری در وضعیت نشسته و ایستاده به صورت طولانی زمینه را برای تحریک دیسک کمر فراهم می سازد.

 

بی شک نوع غذاهای مصرفی در کارکرد بخش های مختلف بدن اثر می گذارند. توصیه می شود بیماران مبتلا به کم آبی دیسک از مصرف موادی که سبب افزایش میزان اسیدیته بدن می شوند، پرهیز نمایند. از سری مواد افزایش دهنده اسیدیته می توان به سیگار، شکر و قهوه اشاره کرد. 

علاوه بر این، مصرف روزانه 8 الی 12 لیوان آب کمک شایانی به تأمین آب از دست رفته بدن می کند. 

 

فیزیوتراپی:

  • استفاده از تخت دکامپرشن:
  • یکی از اقدامات درمانی فیزیوتراپی برای کم آبی دیسک به وسیله تخت دکامپرشن صورت می گیرد. با قرار گیری بیمار بر روی تخت دکامپرشن، نوعی کشش مکانیکی ستون فقرات برای کاهش درد شکل می گیرد. در این روش، بخش های مختلف ستون فقرات در جهت های مخالف کشیده می شوند تا موقعیت دیسک های آسیب دیده در حالت اولیه باز گردد.
  • در دکامپرشن، فشار بدن از روی دیسک برداشته می شود. بیمار با یک لباس مخصوص بر روی تخت دراز می کشد و به وسیله سیستم تراکشن رفع فشار، تحت حمایت سیستم قرار می گیرد. 
علل کم آبی دیسک, دهیدراته شدن دیسک کمر, علت کم شدن اب نخاع

اولین اقدام برای درمان کم آبی دیسک انجام حرکت های اصلاحی می باشد.

 

  • درمان دستی یا منوال:

  • یکی از روش های فیزیوتراپی برای درمان کم آبی بدن، درمان دستی است. در این نوع درمان، ماساژ عمیق بافت صورت می گیرد. 
  • در ماساژ عمیق بافت، حرکات و ضربه هایی لمسی به دیسک های کمر و گردن وارد می شود. این حرکات لمسی به لایه های عمیق راه پیدا می کنند و سبب کاهش گرفتگی و اسپاسم عضلات می گردند. 
  •  
  • نیدلینگ: 

  • نیدلینگ نوعی روش درمانی پر کاربرد در فیزیوتراپی است که در کاهش درد، فشار عضلات و اسپاسم های شدید مفید واقع است. 
  • در تکنیک نیدلینگ، سوزن هایی باریک و بلند مورد استفاده قرار می گیرند. این سوزن ها با تحریک نقاط مشخصی از بدن، سبب افزایش میزان خون رسانی و اکسیژن رسانی می گردد. 
  •  
  • جراحی: 

  • در صورتی که پزشک معالج تشخیص به تحلیل عضلات دهد و متوجه شود کم آبی دیسک به موجب فشار بر روی نخاع شکل گرفته است، در اسرع وقت اقدام به جراحی می کند. 
امتیاز شما به این مطلب چنده؟

نظرات کاربران

نام شما
ایمیل
وب سایت
عنوان
نظرات


بیشتر بخوانید
تفاوت اتو بخار پرسی با اتو بخار معمولی چیست؟
در گذشته اتو پرس فقط برای مصارف تجاری تولید می شد و معمولا کار اتوکشی در خانه با استفاده از اتوهای معمولی صورت می گرفت. به دلیل توانایی زیاد اتو پرس برای صاف کردن چروک لباس ها، نوع سبک تر و پیشرفته ت...
ادامه مطلب >
با کهنه شور و کاربردهای آن آشنا شوید + تفاوت ها با ماشین لباسشویی
لباسشویی ها در طرح ها و مدل های مختلفی وجود دارند. یکی از انواع آن، کهنه شور کودک یا مینی واش است. مینی واش ها با وجود اینکه برنامه های متنوعی ندارند اما وسایلی مفید هستند. کهنه شور می تواند به راحتی...
ادامه مطلب >
جارو برقی رباتیک هوشمند چطور کار میکند؟
جارو برقی روباتیک یک گجت هوشمند است که کارتان را در خانه کمتر کرده و به شما فرصت استراحت بیشتر می دهد. اگر شما یک فرد شاغل هستید و فرصت نظافت منزل تان را کمتر دارید، وجود یک جارو رباتیک برای شما واجب...
ادامه مطلب >
قبل از خرید کولر گازی پرتابل حتما این مطلب را بخوانید+ مزایا و معایب
کولر گازی پرتابل (portable air conditioner) یا کولر گازی قابل حمل، وسیله ای سرمایشی و گرمایشی است که اکثرا برای ساختمان های کوچک مورد استفاده قرار می گیرد. کولر گازی پرتابل یک کولر گازی جامع است که ب...
ادامه مطلب >
کولر آبی سلولزی چطور کار می کند + مزایا، معایب
کولر آبی سلولزی یکی از بهترین مدل های کولر آبی است که این روزها رقیب تنگاتنگ کولر آبی پوشالی شده است و با مکانیسم ها و قابلیت های برتر خود توانسته از کولر آبی پوشالی سبقت بگیرد و در حال حاضر در صدر ج...
ادامه مطلب >
کولر آبی پرتابل چیست و چطور کار میکند+ مزایا و معایب
کولر cooler به معنای خنک کننده است و مسئولیت خنک کردن هوای محیط را دارد. کولر های آبی با تبخیر آب، دمای هوای اطراف را به وسیله فرآیند سرمایش تبخیری خنک تر می کنند.
ادامه مطلب >
راهنمای انتخاب پنکه رومیزی عالی
امروزه استفاده از وسایل سرمایشى که ارزان قیمت، کم حجم، کوچک و با کارایى زیاد باشد بسیار رایج شده است. پنکه وسیله اىست که بتوان به راحتى آن را جابه جا کرد و همراه خود به هرجایى برد.
ادامه مطلب >
کدام بهتر است اتو بخار یا اتو ایستاده؟ نحوه استفاده از اتو ایستاده
لباس ها یکی از اصلی ترین جذابیت افراد هستند و در اولین برخورد معمولا تاثیر زیادی دارند. حتما برای شما هم پیش آمده است که در حال رفتن به مهمانی باشید ولی ناگهان متوجه شوید قسمتی از لباستان چروک مانده،...
ادامه مطلب >
هرآنچه باید در مورد باربیکیو بدانید! + راهنمای خرید باربیکیو خوب
غذاهای کباب یا گریل شده از جمله غذاهای پرطرفدار و لذیذ است که طعم و عطر جذابشان باعث شده جز یکی از گزینه های غذایی مناسب برای دورهمی ها و میهمانی ها محسوب شود. واژه باربیکیو (barbeque)، نوعی روش پخت ...
ادامه مطلب >